K varu si přivedeme vodu na těstoviny, kterou pak osolíme. Vložíme těstoviny a necháme je vařit podle návodu na obalu. Uvařené je scedíme. Lososa okořeníme solí, pepřem a zakapeme limetkou.
Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, celer na kostičky a žampiony na plátky. V pánvi rozehřejeme olej. Vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme celer, žampiony a vše krátce orestujeme. Zalijeme octem a opražíme. Pak vmícháme krájená rajčata, prolisovaný česnek a společně dusíme. Podle potřeby podléváme vodou z těstoviny. Omáčka by ale měla zůstat hustá. Nakonec ji zjemníme plátkem másla.
Na jiné pánvi rozehřejeme trochu oleje. Vložíme lososa kůží dolů. Lososa smažíme zhruba 3 minuty z každé strany.
Na talíře rozdělíme tagliatelle, dáme trochu omáčky a porci lososa. Nakonec vše posypeme strouhaným parmazánem a zakápneme olejem. Tagliatelle s houbovou směsí a lososem ihned podáváme.