Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do většího hrnce s bobkovým listem a minimem vody, tedy jen tak, aby byly pod vodou. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Debrecínské párky nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kysané zelí scedíme a překrájíme na kousky. Uzené maso nakrájíme na kostky.
Cibuli osmažíme na sádle s lžičkou drceného kmínu do zlatavé barvy. Potom vmícháme uzené kostky a necháme vydusit šťávu, přidáme nakrájené párky, česnek a krátce opečeme.
Kysané zelí vmícháme k uzenému, promícháme a zasypeme lžíci mleté papriky a lžičkou chilli. Opětovně zamícháme, aby se paprika rozvoněla a přendáme do hrnce k bramborám, které mezitím změkly. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat i lžíci sterilované paprikové pomazánky Sága.
Mléko a oba druhy smetany smícháme s lžíci polohrubé mouky a vmícháme do zelňačky. Smetanovou zelňačku provaříme za stálého míchání na mírnějším ohni a dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí podle chuti.
Sytou smetanovou zelňačku podáváme s chlebem jako hlavní chod. Polévka je opravdu rychlá a hodně sytá.