Svíčková na smetaně z vepřového masa

Recept na trochu jinou svíčkovou. Tentokrát si tuto oblíbenou omáčku připravíme z vepřového masa.


4.464x
150 min
7×

Ingredience

1 lžícecukr
špetkasůl
100 gmáslo
1 kscibule
100 gceler
2 lvoda
2 plátkycitron
3 ksmrkev
2 kspetržel
100 gšpek
3 lístkybobkový list
5 kuličeknové koření
1 kssmetana ke šlehání
1 kgvepřové maso

Postup přípravy

V pekáči si necháme rozpustit máslo. Veškerou zeleninu očistíme, nastrouháme, cibuli pokrájíme na půlkolečka. Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme nakrájeným špekem.

Zeleninu přidáme do pekáče k máslu. Zeleninu osmahneme, přidáme bobkový list, nové koření, 2 plátky citronu a prošpikované maso. Maso krátce orestujeme ze všech stran, podlijeme 0,6 l vody, pekáč přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 1,5 - 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

Poté maso z pekáče vyndáme a nakrájíme na plátky, vyndáme bobkový list, nové koření i plátky citronu. Zeleninu přendáme do hrnce a rozmixujeme do hladké kaše tyčovým mixérem. Přilijeme vodu a přivedeme k varu.

Zatím si v jiném kastrůlku necháme rozpustit kousek másla, přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat a přilijeme 33 % smetanu ke šlehání. Tuto směs přilijeme k zelenině. Svíčkovou na smetaně necháme povařit a podle potřeby přihustíme jíškou, dochutíme solí, cukrem a citronem. Já přidávám i kousek masoxu.

Nakrájené maso vložíme do omáčky a prohřejeme. Tímto je svíčková na smetaně hotová.

Svíčkovou na smetaně z vepřového masa podáváme s karlovarským knedlíkem. Na talíři zdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.
user-icon

autor Míša


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Svíčková na smetaně z vepřového masa

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká