Žloutky vyšleháme s cukrem (50g) do pěny a přimícháme mleté ořechy. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. 1/3 sněhu zašleháme do ořechové směsi a přisypeme mouku smíchanou s kakaem. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, nastrouhané suchary a opatrně i zbylý sníh. Těstem naplníme papírem vyloženou dortovou formu (26cm) a v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut na 180 °C.
Vychladlý korpus vodorovně překrojíme v horní třetině. Spodní díl potřeme povidly a vrátíme prstenec formy.
Švestky očistíme, vypeckujeme a podusíme s troškou vody asi 3 minuty. Poté je naskládáme na povidla.
Želatinu necháme nabobtnat. Ušleháme žloutky s cukrem, přimícháme povidla i skořici. Rozehřejeme brandy a necháme v ní rozpustit vymačkanou želatinu. Přimícháme 3 lžíce povidlového krému a pak želatinovou směs vmícháme do zbytku povidlového krému. Necháme vychladnout.
Jakmile začne krém želírovat, ušleháme smetanu a vmícháme ji do krému. 2/3 krému rovnoměrně naneseme na švestky a přikryjeme vrchním dílem korpusu.
Zbylý krém rozetřeme na vrchní díl dortu a cukrářským sáčkem nastříkáme po obvodu hvězdičky. Švestkový dort vložíme do chladničky zatuhnout.
Před podáváním vyjmeme švestkový dort z formy, ozdobíme švestkami a hoblinkami čokolády.