Tradiční a jednoduchý recept na poctivou sváteční svatomartinskou husu.
1 palička | česnek |
40 g | máslo |
2 ks | cibule |
3 ks | mrkev |
5 snítek | petržel |
1 ks | husa |
1 list | bobkový list |
150 ml | bílé víno |
1 lžička | celý pepř |
1 svazek | čerstvý tymián |
3 ks | řapíkatý celer |
1 svazek | čerstvá šalvěj |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
pepř |
Husu propláchneme studenou vodou. Pokud má křídla, tak je odlomíme a použijeme do vývaru. Kůži (nikoliv maso) lehce propícháme na několika místech ostrým nožem, aby se při pečení nenafukovala. Celer i mrkev oloupeme a rozpůlíme. Troubu zapneme na 200 °C. Uvnitř husu pořádně prosolíme a opepříme. Do husy vložíme celery a mrkev, česnek, tymián a šalvěj. Husu osolíme a opepříme i zvenku, položíme ji do pekáče prsy nahoru a nohy svážeme provázkem. Husu pečeme přibližně 60 minut dozlatova. V průběhu pečení naběračkou odebíráme vypečené sádlo. Následně snížíme teplotu na 180 °C a pečeme další 2 hodiny. Nikdy nevadí, když husu pečeme trochu déle. Upečenou husu vyjmeme z pekáče a necháme asi 15 minut odpočinout. Z odlomených křídel, drobů a případně odřezků připravíme husí vývar, na který použijeme také zbylou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list, petržel a pepř. Přidáme vodu a vaříme asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu z hladiny, aby se vývar nezakalil. Šťávu z pekáče slijeme do menšího rendlíku, přidáme víno a svaříme asi o jednu třetinu. Přilijeme asi 0,5 l husího vývaru a svaříme opět asi o třetinu. Omáčku dochutíme pepřem, solí a máslem. Hotovou omáčku podáváme společně s pečenou svatomartinskou husou. Foto: Thinkstock.com
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.
Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?
Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?
autor Tým Vaření.cz
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena