Sváteční nedělní polévka z perličky

Recept na vynikající sváteční polévku z domácí perličky. Perlička je u nás méně známá, avšak už dávno hojně chovaná drůbež, která pochází původně z Afriky.


3.213x
160 min

Postup přípravy

Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Na cibuli ponecháme spodní slupku, která polévku krásně zbarví a do cibule zastrčíme celé hřebíčky. Do velkého hlubokého hrnce položíme perličku, kterou vybereme přímo z mrazničky zmrzlou až na kost. Přidáme k ní všechnu zeleninu pokrájenou na velké a hrubé kusy.

Všechno zalijeme dostatečným množstvím studené vody a přidáme všechno koření. Dále přidáme mořskou sůl a přihodila jsem ještě i několik kostek ledu. Navrch položíme čerstvou celerovou a petrželovou nať svázanou potravinářským motouzem do svazečku, aby se po uvaření polévky lehce vybírala.

Hrnec přikryjeme pokličkou a polévku na nejnižším plameni přivedeme velmi pomalu do varu a ponecháme ji na 4 hodiny svému osudu. Nedoléváme žádnou vodu, nesbíráme žádnou pěnu, neboť se vůbec netvoří. Celý čas vaříme pod pokličkou jen velmi pomalým varem, který je mnohem delší než při běžném klasickém vaření kvůli zmrzlé perličce a přidanému ledu.

Polévku máme uvařenou asi po 4 hodinách a bude průhledná, nádherně čirá a úžasně zlato-žlutá. Podotýkám, že zelenina ani po tomto čase není vůbec rozvařená, zůstane dokonce al dente.

Zeleninu i uvařenou perličku vybereme na talíř a necháme ji trochu vychladnout. Potom perličku obereme od masa a část jejího vynikajícího masa odložíme na další výborné jídlo. Vývar scedíme přes husté síto a odebereme z něho část na uvaření domácích nudlí do polévky. Na talíř dáme uvařené domácí nudle, zeleninu, maso, zalijeme horkým vývarem a posypeme posekanou čerstvou petrželovou natí.

Sváteční nedělní polévku z perličky podáváme horkou. Polévka z perličky je ještě mnohem chutnější než z domácí slípky. Právem je zařazená mezi slavnostní polévky pro její krásny vzhled, nádhernou vůni a úžasnou chuť.

V neposlední míře má i léčivé účinky a je vhodná pro děti, ženy zesláblé po porodu, nemocné, ale i zdravé a hlavně pro slavnostní a sváteční příležitosti. Pokud nyní před svátky dostanete perličku, vřele doporučuji vyzkoušet tuto fantastickou polévku.

Můj přítel chová doma i perličky, připravila jsem pro něho nedělní polévku jeho osvědčeným způsobem. Perlička patří k domácí drůbeži, pochází ze západní Afriky, poznali ji už před naším letopočtem staří Římané, kteří si ji velmi cenili pro chutné maso a vejce. Časem se po etapách rozšířil její chov do celého světa.

Má sice méně tuku než slepice, ale tuk je výrazně žlutý, dává nádhernou barvu polévce a maso zase úžasnou chuť a vůni. Pokud budete mít možnost nyní před svátky koupit perličku v hypermarketech, určitě doporučuji vyzkoušet tuto polévku.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sváteční nedělní polévka z perličky

Zpět na recept