Slepičí polévka z domácí slepice

Recept na chutnou polévku z domácí slepice krmené kukuřicí a obilím. Z domácí slepice je polévka nejchutnější.


2.420x
160 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 ksrajčata
1 kscibule
1 ksceler
1 kspórek
3 ksmrkev
0.25 kskapusta
1 ksfeferonka
1 kskedlubna
1 ksbobkový list
1 kszelená paprika
1 svazekpetrželová nať
3 větvičkycelerová nať
12 kuličekcelý černý pepř
4 kuličkycelé nové koření
3 kuličkycelý jalovec
2 kspetrželový kořen
2 kgdomácí slepice

podle chuti

sůl

Postup přípravy

Koupíme domácí kukuřicí a obilím krmenou slepici. Dočistíme slepici od chlupů, peří a nečistot, vyřežeme biskupa, omyjeme, osušíme a vyřežeme žlutý tuk. Pokud je velká, rozdělíme slepici na polovinu.

Vyřežeme páteř a druhou polovinu slepice odložíme do mrazáku, třetí část - hrabáky, krk, křídla, žaludek a játra odložíme do mrazáku na později na drůbkovou polévku. Moje slepice po vyřezání vážila přes 4 kg, proto jsem ji takto rozdělila.

Polovinu slepice i s vyřezaným žlutým tukem dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a podle chuti osolíme. Vodu už během vření nedoléváme, aby vývar byl silný.

Pomalu přivedeme do varu, snížíme plamen na minimum, vaříme sotva znatelným čeřením doměkka, čas vaření závisí od velikosti a věku slepice. Když se slepice vaří, očistíme všechnu zeleninu a pokrájíme na hrubší kusy. Na cibuli ponecháme spodní slupku, protože dodá vývaru pěknou barvu.

Během vaření odebíráme průběžně tvořící se pěnu, aby vývar byl čirý a průhledný. Asi hodinu před koncem vaření přidáme všechnu zeleninu, všechno koření a zelené natě. Když je už slepice téměř měkká, vybereme ji z vývaru a přeložíme do pekáče. Část masa obereme a pokrájíme na malé kousky.

Když je zelenina uvařená al dente, vybereme ji do mísy. Vývar necháme asi 30 minut odstát a potom ho přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a uvaříme v něm zavářku do polévky.

Na talíř dáme pokrájené slepičí maso, pokrájenou zeleninu, zalijeme horkým vývarem, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme. Zavařené domácí nudle podáváme scezené na míse zvlášť a každý si nabere podle sebe sám. Jako zavářku můžeme použit i játrové knedlíčky, krupicové halušky anebo jinou zavářku podle vlastní chuti.

Domácí slepice je sice finančně náročnější, avšak když ji rozdělíme na vícekrát, připravíme z ní ještě další hlavní chod, potom je její cena velmi přijatelná a její chuti se žádná z obchodu nikdy nevyrovná, protože domácí je prostě domácí. Silná voňavá domácí slepičí polévka patří mezi sváteční dobroty.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slepičí polévka z domácí slepice

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena