Štika na másle

Jedna z nejznámějších a nejchutnějších úprav naší české dravé ryby.


4.5121x
75 min
15×

Ingredience

sůl
200 gmáslo
1 kscitron
150 ganglická slanina
1 ksštika (2,5 - 3 kg)

na ozdobu

2 ksrajče
1 kscitron
1 ksoranžová paprika
3 lžícekadeřavá petrželka
1 hlávkasalát lollo biondo

podle potřeby

teplá voda

Postup přípravy

Štiku vykucháme, mírně prosolíme a pevně převážeme režnou nití nebo provázkem. Provázek protáhneme i uvnitř ryby a stočíme štiku do oblouku. Aby se ploutve při pečení nespálily, obalíme je alobalem.

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozložíme ji na dno pekáče. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky citronu rozložíme na slaninu a na citron položíme osolenou štiku. Štiku poklademe na plátky nakrájeným máslem.

Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut na 180 °C. Během pečení štiku podle potřeby podléváme teplou vodou i výpekem. Poté teplotu zvýšíme na 200 °C a štiku dopečeme dozlatova.

Štiku necháme mírně vychladnout a pak sejmeme alobal i provázek. Štiku podáváme celou, s měsíčky citronu, na listech salátu, posypanou sekanou petrželkou a obloženou čerstvou zeleninou, třeba plátky rajčat a papriky.

Vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory maštěné máslem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Štika na másle

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.