Recept na delikátní grilovaný hovězí steak (2-3 porce). Stejným způsobem můžete upravit velkou telecí nebo vepřovou kotletu nebo kuře.
2 stroužky | česnek |
6 listů | šalvěj |
0.5 hrnku | olivový olej |
750 g | steak porterhouse |
sůl a mletý pepř | |
1 lžíce | rozmarýnové lístky |
Připravte gril k přímému grilování. Důkladně steak osolte a opepřete. Rošt okartáčujte a potřete olejem. Steak vložte na rozpálný rošt a grilujte, až je hotový podle vaší chuti - málo propečený steak 7-10 minut z každé strany. Přitom jím po 3-4 minutách otáčejte, aby se vytvořilo pěkné mřížkování. Na dno hlubší mísy nasypte najemno nakrájený česnek, nasekané lístky rozmarýnu a šalvěje. Na ně upravte grilovaný steak a nalijte na něj olej. Olej, kerý stekl do mísy, vraťte lžící zpět na maso. Nechte maso 3-5 minut marinovat. Při porcování a podávání odřízněte svíčkovou a roštěnec od kosti a nakrájejte maso na plátky asi 1/2 cm silné. Nakonec nalijte na maslo lžící bylinkový olej a šťávu z masa a ihned podávejte.
Zdroj: Nakladatelství Slovart, "Jak grilovat", 2005
Foto: Thinkstock.com
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
autor Tým Vaření.cz
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena