Staročeský mazanec

Tradiční česká pochoutka, kterou děláme většinou o Velikonocích. Můžete si ale udělat radost i přes celý rok.


3.0863x
150 min

Postup přípravy

Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku mléka uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mouky přidáme cit. Kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Posypeme moukou a necháme hodinu kynout. Potom ho vyklopíme, znovu propracujeme, přidáme nasekané mandle a omyté rozinky namočené v rumu, zase propracujeme a vyválíme z těsta dva bochánky, které dáme na pomaštěný plech, necháme ještě 20 minut odležet, potom navrchu nařízneme křížek, potřeme vejcem a dáme asi na 50 minut do trouby péct. Pečeme na střední výkon.
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeský mazanec

Zpět na recept