Tradiční česká pochoutka, kterou děláme většinou o Velikonocích. Můžete si ale udělat radost i přes celý rok.
Hodnocení
4.7
/ 5 (866x)
Doba přípravy
150 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Cukr120 g
SůlNaN -
VejceNaN -
Máslo150 g
Mléko3 dl
Rozinky1 hrst
Mandle1 hrst
Droždí40 g
Žloutky3 ks
Polohrubá mouka500 g
Citronová kůraNaN -
AnýzNaN -
Postup přípravy
Z droždí, lžičky cukru a šálku mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít.
Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny.
Do mouky přidáme citronovou kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Posypeme moukou a necháme hodinu kynout.
Potom těsto vyklopíme, znovu propracujeme, přidáme nasekané mandle a omyté rozinky namočené v rumu, zase propracujeme a vyválíme z těsta dva bochánky, které dáme na pomaštěný plech, necháme ještě 20 minut odležet.
Navrchu nařízneme křížek, potřeme vejcem a dáme asi na 50 minut do trouby péct. Pečeme na střední výkon.