Umeleme nebo jemně nastrouháme vlašské ořechy. Připravíme si vál a váleček a obojí posypeme moučkovým cukrem.
Přírodní cukr v rendlíku rozpustíme ve dvou lžících vody a mícháme, dokud se na něm nezačnou tvořit puchýřky (svaříme na perličku). Postupně přisypáváme ořechy a vymícháme tužší těsto. Teď je třeba pracovat rychle, ještě horké těsto nanést na pocukrovaný vál a pomocí rukou a válečku vytvořit tenký plát těsta.
Z moučkového cukru a rumu vytvoříme cukrovou polevu a plát těsta jí potřeme. Jakmile trochu zaschne, nakrájíme plát těsta na čtverečky či obdélníčky a necháme na vále do druhého dne sušit.
Staročeské ořechové placičky podáváme jako sladké cukroví. Z této dávky vyjde cca 80 - 100 kousků ořechového cukroví, záleží na velikosti placiček.