Staročeské koláče

Náročný na přípravu, ale velice chutný koláč se třemi náplněmi.


4.511x
60 min

Ingredience

těsto

2 lžíceolej
1 špetkasůl
200 mlmléko
50 gcukr krupice
400 ghladká mouka
1 lžičkacitronová kůra

náplň 3

1 lžícerum
150 gpovidla

náplň 1

1 lžičkaskořice
150 mlmléko
2 lžícecukr moučka
1 lžičkacitronová kůra

náplň 2

2 ksžloutek
500 gtvaroh
3 lžícecukr moučka
1 lžičkacitronová kůra

na ozdobu

1 hrstrozinky
1 hrstmandle
1 balíčekvanilkový cukr

na potření

1 ksbílek

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, vmícháme droždí, cukr a citronovou kůru. Rozehřejeme v kastrůlku máslo, horké odstavíme zalijeme mlékem, olejem a vlažné nalijeme k mouce. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.

Umletý mák promícháme s cukrem, skořicí a citronovou kůrou, zalijeme vařícím mlékem a rozmícháme.

Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a škrobovou moučkou.
Povidla rozmícháme s rumem.

Mandle spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Rozinky vypereme a osušíme.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vložíme je na plech vyložený pečícím papírem a uděláme z nich dvě velká kola. Okraje potřeme bílkem. Střídavě je pokryjeme náplněmi, ozdobíme mandlemi a rozinkami.

Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut.

Před podáváním sypeme vanilkovým cukrem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeské koláče

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká