Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso naklepeme na tenký plát a potřeme hořčicí, na plát masa položíme 2 plátky slaniny, 1/4 vajíčka natvrdo, okurku a párek. Maso opatrně zabalíme a pro jistou zavážeme potravinářským provázkem.
Na sádle nebo oleji osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli. Jakmile cibule chytne zlatavou barvu, odstavíme kastrol a vložíme na něj připravené masové ptáčky. Podlijeme trochou vývaru (max 200 ml) a vložíme do rozpálené trouby na 200 °C.
Španělské ptáčky pečeme bez poklice cca 15 minut, dokud nechytne maso zlatavou barvu. Otočíme a pečeme dalších 5 minut. Potom zalijeme ptáčky zbytkem vývaru tak, aby byli do 3/4 ponoření. Přikryjeme poklicí a pečeme minimálně hodinu.
Mezitím si uvaříme rýži, vaříme ji v osolené vodě podle návodu. Uvařenou rýži scedíme.
Španělské ptáčky podáváme s rýží, podušenými fazolkami a přeléváme vypečenou šťávou.
Dělám tak ptáčky i z hovězího masa, ano zásadně v troubě, ponořené tak do dvou třetin, vždy když je maso opečené dohněda je otáčím. Jinak fantazii s kořením, nebo bylinkami se meze nekladou, já dávám zelený pepř ve slaném nálevu, lehce podrtím, není nijak výrazně pálivý, ale kdo má rád chuť a vůni pepře tak si mlaskne!