Stěny formy na nákypy o objemu 1,2 litru vytřeme máslem. Vodu a 80 g cukru zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Potom směs svaříme na tmavě zlatý sirup. Do sirupu přidáme několik kapek citronové šťávy z citronu a nalijeme ho na dno formy.
Do čistého rendlíku nalijeme mléko. Vanilkový lusk podélně nařízneme a dáme do mléka. Přivedeme k varu, rendlík odstavíme, do mléka nasypeme zbývající cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
Vejce a žloutky šleháme v míse. Z mléka odstraníme vanilku a mléko pak všleháme do vaječné pěny. Směs přecedíme a nalijeme do formy na nákypy.
Formu odstavíme do pekáče s vodou sahající do dvou třetin výšky formy.
Pečeme 75 - 90 minut v troubě předehřáté na 160°C. Špičkou nože vyzkoušíme, zda je dort hotový - hmota se nesmí na nůž přichytit. Dort necháme vychladnout a uložíme nejméně na 24 hodin do chladničky.
Dort uvolníme nožem od stěn formy. Na formu položíme talíř a dort na něj vyklopíme. Ozdobíme rybízem a mátou a ihned podáváme.
Zdroj:
Slovart.cz - Středomořská kuchyně