Španělský dort

Dort pro 4 - 6 lidí.


3.0776x
120 min
1×

Postup přípravy

Stěny formy na nákypy o objemu 1,2 litru vytřeme máslem. Vodu a 80 g cukru zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Potom směs svaříme na tmavě zlatý sirup. Do sirupu přidáme několik kapek citronové šťávy z citronu a nalijeme ho na dno formy.

Do čistého rendlíku nalijeme mléko. Vanilkový lusk podélně nařízneme a dáme do mléka. Přivedeme k varu, rendlík odstavíme, do mléka nasypeme zbývající cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.

Vejce a žloutky šleháme v míse. Z mléka odstraníme vanilku a mléko pak všleháme do vaječné pěny. Směs přecedíme a nalijeme do formy na nákypy.

Formu odstavíme do pekáče s vodou sahající do dvou třetin výšky formy.

Pečeme 75 - 90 minut v troubě předehřáté na 160°C. Špičkou nože vyzkoušíme, zda je dort hotový - hmota se nesmí na nůž přichytit. Dort necháme vychladnout a uložíme nejméně na 24 hodin do chladničky.

Dort uvolníme nožem od stěn formy. Na formu položíme talíř a dort na něj vyklopíme. Ozdobíme rybízem a mátou a ihned podáváme.

Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Španělský dort

Zpět na recept