Základ židovského jídla. "Nákyp" z hrachu, krup a koření. Můžeme použít i fazole nebo jiné luštěniny.
2 stroužky | česnek |
4 lžíce | olej |
sůl | |
1 lžička | majoránka |
2 ks | cibule |
200 g | kroupy |
250 g | hrášek |
tuk na vymazání | |
mletý černý pepř |
Hrách propláchneme a namočíme ho asi na 4 hodiny do studené vody. V této vodě ho pak uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy dokonale propláchneme, vsypeme do většího množství osolené vody a také je uvaříma doměkka. Kroupy občas promícháme, protože mají tendenci se přichycovat. Uvařené kroupy scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
Mezitím očistíme cibule a česnek. Česnek prolisujeme a cibule nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a cibule na něm pomalu smažíme dozlatova.
Kroupy promícháme s hrachem, přidáme česnek, podle chuti směs osolíme, opepříme, přidáme majoránku a část smažené cibule.
Pekáček vymažeme máslem nebo tukem, rozetřeme do něj směs, zakapeme zbylým olejem s cibulkou a zapečeme v horké troubě. Přibližně 190 °C.
Do šouletu zapékáme maso nebo jej podáváme samotný se zeleninovým salátem.
10 skvělých a poctivých receptů z jednoho hrnce
Domácí a poctivé recepty z jednoho hrnce nebo pekáčku. Snadné na přípravu a chuťově vynikající pokrmy, kterými nasytíme celou rodinu.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena