2 hrnky | olej | |
2 lžíce | sůl | |
1 l | voda | |
1 ks | květák | |
trojobal | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
1 hrnek | strouhanka | |
1 hrnek | hladká mouka |
Květák uvaříme do poloměkka v osolené vodě a necháme vychladnout. Poté opatrně rozebereme na růžičky a obalíme v klasickém trojobalu, který jsme si předem připravili z mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky. Květák smažíme ze všech stran ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, až je dozlatova. Podává se obvykle s vařeným bramborem nebo s bramborovou kaší, ale pro změnu bude určitě všem chutnat i s domácím bramborovým salátem.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Brokolice - zelená příbuzná květáku s obdivuhodnými vlastnostmi
Zelenina, která své popularity dosahuje až v posledních letech. Zcela jistě patří mezi nejprospěšnější zeleninu, která lidský organismus nejen zásobuje důležitými vitamíny a prvky, ale je velkým pomocníkem v boji s nadváhou. Teď si dovolím mluvit pouze za sebe, ale mně určitě chutná více, než květák. Možná je to proto, že tuto zeleninu jsem ochutnala až v dospělosti.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena