Tradiční slovenské jídlo - oblíbené langoše potírané česnekem a sypané sýrem.
Hodnocení
4.4
/ 5 (57x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Těsto
Cukr1 lžička
Sůl1 lžička
Hladká mouka 500 g
Vlažná voda4 dl
Sušené droždí100 g
Na potření
Česnek
Olej
Podle potřeby
Olej na smažení
Na ozdobu
Strouhaný sýr
Postup přípravy
Z trochy vody, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout. Mouku prosejeme se solí, přidáme kvásek, vlažnou vodu a vymícháme hladké těsto, které necháme kynout asi 30 minut na teplém místě.
Z vykynutého těsta vykrojíme malé bochníčky, které klademe na pomoučenou desku a necháme kynout ještě dalších 15 minut. Potom bochníčky vyválíme na výšku 1/2 cm a ve středu placky špejlí propíchneme, aby se při smažení příliš nenafukovaly.
Langoše smažíme na dobře rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Během smažení si oloupeme česnek, prolisujeme a spolu s olejem jím hotové langoše potíráme. Před podáváním ještě posypeme strouhaným sýrem.
Vody by jsem dal asi 350 ml a určitě bych nedal 100g sušeného droždí. Dává se více droždí, ale maximum je 1 kostka normálního droždí, což 100g sušeného nijak neodpovídá. Kdo chce mít langoše červenější může dát 150ml mléka ale musí odebrat 150ml vody. :-) Někdo dává do langošů dokonce smetanu. :-D
Tereza
nejlepší
Tento recept dělám taky je nejlepší ,langoše jsou krásně nadýchané ,dělám je ale z normálního droždí :-)
Lenka
Přesné odměřování a vážení surovin?
Je nesmysl dělat kvásek ze šušeného droždí.,zbytečnost.To se nedělá.Sušené droždí se nasype do mouky,přidává se tekutina,ale kvásek se nedělá.
:Mám ráda recepty,v nichž poměry ingrediencí uvedeny přesně.Jestli to někdo dělá od oka,tak ať to napíše a nestřílí od boku Ze 4 dcl vody a 500g mouky musí vzniknout řídké těsto.Peču buchty,koláče,záviny i chleba z kynutého těsta.Tak se nedivte,když někdo přesně odměřoval av ážil,ta pak vám tadyp napsal,že mu vznikla místa těsta s....a.,asi se pěkně na...l.Přidala jsem mouku těsto bylo o.k. a lngoše dobré.
vychodslnka
tradiční slovenské?
Langoše jsou maďarské jídlo...lángos :o)....ali každopadné výborný recept!!!