Slovenské halušky, když nelze sehnat bryndzu. Vypadá to možná složitě, ale určitě se jídlo povede hned napoprvé.
Hodnocení
4.6
/ 5 (108x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Vejce2 ks
Brambory8 ks
Majoránka1 lžička
Cibule4 ks
Hrubá mouka200-300 g
Slanina uzená100 g
Niva100 g
Sýr lučina100 g
Drcený kmín1 lžička
Rostlinný olej (lisovaný za studena)2 lžíce
Postup přípravy
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na středním struhadle.
Do míchací mísy dáme mouku, vejce a nastrouhané brambory. Žádnou vodu z nich nevytlačíme, udělá nám dobrou službu později. Vymícháme středně tuhé těsto, které necháme v mírném chladu odležet.
Cibule nakrájíme na středně veliké kousky, uzenou nebo anglickou slaninu stejně, a vše pomalu restujeme v dobře rozpálené litinové, nebo teflonové pánvi.
Slanina pustí tuk, cibule zesklovatí, a vše krásně voní. Odstavíme, počkáme.
Na prkýnku uděláme z těsta červíčky a v teplé vodě omočeným nožem ukrajujeme malé špalíčky, které házíme do vroucí osolené vody. Když halušky vyplavou, sebereme je cedníkem a dáme nejlíp do mísy z Jenského skla.
První vrstvu posypeme nadrobenou Lučinou a Nivou, polijeme částí cibule se slaninou a pokračujeme do spotřebování připravených ingrediencí.
Pak pořádně všechno v míse promícháme, sýry se rozpustí, chutě prolnou. Asi za 20 minut můžeme podávat.
Halušky jsou symbolem slovenské kuchyně. Jednoduchý, vydatný a prostý pokrm milují všichni, kdo dovedou ocenit tradiční chutě a poctivé jídlo. Jak halušky připravit a s čím je nejlépe servírovat?
Jo, je to dobrý. Ne, že by to bryndzu nahrazovalo, ta má tak unikátní chuť, že se nahradit nedá, ale chutná to dobře. Když neseženete bryndzu a máte strašnou chuť na halušky, tohle je asi nejlepší způsob. Jen to nikdy nevydávejte za slovenské halušky, říkejte tomu třeba halušky po česku, počítejte s jinou chutí a bude to OK :)
Kde koupit bryndzu v Praze: 1) specializovaný obchod se sýry, mám vyzkoušený Cheesy. Výborná opravdová slovenská bryndza, nešizená... opravdová. Nemají ji ale úplně pořád. 2) Tesco - lahůdkový pult. Není sice taková, jako ze salaše, ale dobrá je a svůj účel rozhodně splní líp, než ta niva.
Jo a - skutečně se do halušek "oficiálně" nedává osmahnutá cibule? Já ji tam dávám a říkám si, kde jsem na to přišla... (rohodně mi tam teda dost chutná a hodí se mi tam).
Giovannni
Brynza
Brynza je nenahraditelná. Směs Nivy a Lučiny dělá podobnou chuť, doporučují rozmíchat v trošce sladké smetany. Pak je lepší oravská slanina, než anglická. No a na závěr - cibule do halušek nepatří. Co to takhle vlastně jíte? Od originálu je to daleko. Pamatuji jak jsem dostal v restauraci tzv. slovenské halušky ze zelím. Mysel jsem, že z toho chcípnu. Halušky - v tomhle případě se jmenují strapačky - byly bez brambor, zelí dušené se slaninou a špekáčkem a k tomu zeleninová obloha. No hrůza! Jenomže jak se pak někdo odvažuje napsat "slovenské" ? :-D Slovenské se podávají s vydušeným kysaným zelím a prolité vyškvařeným uzeným špekem - nic jiného. :-)
Lobo
bryndza
Já když neseženu bryndzu tak,smíchám měkký tvaroh se stejným množstvím másla a taky to jde na halušky.
Ivosh
Re: Re: Určitě?
Kozí sýr nesmí smrdět. Pokud tomu tak je, znamená to dvě věci: buďto kozy nejsou udržovány v čistotě, nebo jsou ve styku s kozlem. Zkuste si někdy pohladit kozla a dva týdny budete větrat!
Neznám lepší nápoj, než je vychlazené kozí mléko. Ráno čerstvě nadojené, zcezené přes sítko (abych nepil chlupy) a na hodinku až dvě ve sklenici nechané v lednici. Mňam!
Dobrý den.
Už jste vyzkoušela?
Napište.
P.S.Závidím Vám ,že pravou bryndzu jste v Česku schopna sehnat.Já jsem vyzkoušel kozí sýr,odér ze začátku odrazuje,dle mně chuť na závěr nemá chybu.