-> Na čem smažit aneb Které tuky jsou nejvhodnější na řízky i koblihy?
- Máslo rozpustíme.
- Droždí rozmícháme v teplém mléce a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku. Přidáme žloutky, kvásek, rum, máslo a vypracujeme těsto. Těsto necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na 5 mm silný plát. Vykrájíme z něj obdélníky asi 7 x 8cm a uprostřed je prořízneme, aby vznikla díra. Špičku prostrčíme do díry a vznikne taková "špička".
- Fanky smažíme pomalu na rozehřátém tuku, stejně jako řízky.
- Vychladlé fanky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
-> Co jsou staročeské boží milosti a kdy je péct?
ZDROJ: Klasa