Kapustnica je polévka ze štedrovečerního stolu z evangelických rodin. Výborný recept na sváteční zelňačku vás zavede na východ.
Hodnocení
4.5
/ 5 (16x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Cukr1 lžička
Česnek3 stroužky
Cibule1 ks
Sádlo2 lžíce
Rajčatový protlak1 lžíce
Hladká mouka 2 lžíce
Studená voda3 l
Sušené houby1 lžíce
Mletá sladká paprika1 špetka
Kysané zelí150 dkg
Uzená klobása50 dkg
Neuzená klobása50 dkg
Krkovice s kostí50 dkg
Uzená krkovice s kostí50 dkg
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř1 špetka
Postup přípravy
Do hrnce dáme kysané zelí i s nálevem a do 3/4 hrnce dolijeme vodou.
Přidáme celou cibuli, houby, prolisovaný česnek, cukr, rajský protlak, uzenou i neuzenou krkovici a uzenou i neuzenou klobásu. Ale pozor! Aby zelňačka chutnala jak má, musíme skutečně dodržet uvedené množství masa (Ano, 50 dkg je půl kila!). Polévka se vaří pro celou rodinu a jí se celé vánoční svátky, proto se v menším množství nevyplatí vařit, a proto jenom vánoční je nejchutnější.
Polévku necháme pomalu vařit. Protože se jednotlivé druhy masa vaří různou dobu, budeme je z hrnce postupně vyndavat: 1) Po 45 minutách vyndáme neuzené klobásy, aby nepraskly. 2) Po hodině a čtvrt vyndáme uzené klobásy, když při propíchnutí vystříkne šťáva. 3) Po dvou hodinách vyndáme čerstvou krkovici, když se odděluje od kosti. 4) Po dvou a půl hodinách vyndáme uzenou krkovici, když se odděluje od kosti.
Když vyndáme z hrnce všechno maso, dolijeme vodou.
V malém kastrůlku si připravíme jíšku. Rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání smažíme do bledě růžové barvy, přidáme půl kávové lžičky papriky, okamžitě podlijeme 2,5 dl studené vody a rozmícháme.
Hned potom nalijeme jíšku do zelňačky a rozmícháme. Když se zelňačka zdá moc hustá, přiměřeně dolijeme studenou vodu. Pokud je polévka málo kyselá, nikdy nepoužíváme ocet! Slovenskou vánoční zelňačku podáváme podle chuti s chlebem nebo pečivem.
Ten, kdo dal tento recept do Vaření.cz toho o slovenské zelňačce moc neví. Např. se nezahušťuje, ale patří do ní hlavně sušené houby a "technologický" postup je trochu překopaný.