těsto | ||
---|---|---|
3 kg | brambory | |
20 dkg | sádlo | |
3-4 ks | cibule | |
300 g | kroupy | |
3 ks | vejce | |
100 g | hrubá mouka | |
3 dl | mléko | |
500 g | uzené maso | |
podle chuti | ||
2 lžičky | sůl | |
2 špetky | mletý pepř | |
podle potřeby | ||
2 lžičky | kmín | |
2 lžíce | majoránka | |
5 stroužků | česnek prolisovaný |
Očištěné a omyté brambory nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme na kostky a osmažíme na sádle, poté vsypeme do brambor, přidáme propláchnuté kroupy, není potřeba je dopředu uvařit, dále vejce, mléko, hrubou mouku, přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín a česnek, důkladně promícháme a navrstvíme do vymazané zapékací mísy. Jednotlivé vrstvy prokládáme uzeným masem nakrájeným na kostky nebo proužky.
V rozpálené troubě pečeme asi hodinu cca na 200 °C, pak stáhneme na 150 °C a dopékáme ještě 1 - 1,5 hod podle potřeby. Na povrchu a po stranách se musí vytvořit zlatavá kůrka. Podáváme s okurkou či jinou zeleninovou přílohou, s kapustovou polévkou, nebo jen tak. Slovenská bramborová baba chutná výborně za tepla i za studena.
Pastýřský koláč s mletým masem krok za krokem
Recept na pastýřský koláč je velmi jednoduchý. Provoňte ho čerstvými bylinkami a získáte skvěle vyladěný pokrm, který si zamilujete.
Při dietě nevynechávejte brambory: Jak si na nich pochutnat?
I když jsou brambory známé vysokým obsahem sacharidů, do dietního režimu se hodí. Ale jak brambory připravit na vícero způsobů tak, aby pořád splňovaly dietní normy a náš denní kalorický příjem byl optimální?
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena