Vaření.czReceptySlovácká svatební roláda

Slovácká svatební roláda

Svatební recept ze Slovácka.


4.661x
120 min

Ingredience

80 gslanina
1.5 lžíceolej
sůl
150 gmáslo
8 plátkůšunka
2 dlmléko
1 kscibule
1-2 špetkytymián
1 ksmrkev
cukr krupice
2 ksbobkový list
1 dlbílé víno
1 lžičkaplnotučná hořčice
hladká mouka
2.5 dlzakysaná smetana
200 gkořenová zelenina
8 kuličekcelý černý pepř
700 ghovězí zadní maso
4 kuličkycelé nové koření

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Druhou mrkev dáme stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky, část dáme také stranou. Maso nařízneme a naklepeme na pěkný plát. Plát osolíme, opepříme a lehce potřeme hořčicí. Poklademe plátky libové šunky a posypeme kostičkami slaniny. Plát masa zavineme a převážeme motouzem. Na oleji s polovinou uvedené dávky másla osmahneme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, kromě jedné mrkve. Dbáme na to, aby se zelenina nepřipálila, protože omáčka by byla hořká. Přidáme trochu cukru a ještě mírně osmahneme. Pak teprve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Společně ještě krátce osmahneme. Vložíme slováckou roládu, opečeme ze všech stran na zeleninovém základu a mírně podlijeme vínem. Část vína uchováme. Omáčku s roládou uvedeme do varu, přidáme koření, přiklopíme poklicí a dusíme ve vyhřáté troubě. Podle potřeby roládu obracíme, přeléváme šťávou a mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Ve mléce a smetaně rozkvedláme mouku. Vlijeme do zeleninového základu a za stálého míchání povaříme na mírném ohni asi 20 minut. Počínáme si opatrně, aby se smetana nesrazila. Omáčku dochutíme vínem a solí, přecedíme a pasírujeme. Zbytek slaniny nakrájíme na drobounké kostičky a vyškvaříme. Zbylou jednu mrkev očistíme, najemno nastrouháme a orestujeme ji doměkka na zbylém másle. Kostičky vyškvařené slaniny i s tukem vlijeme do hotové hustší pikantní omáčky, přidáme podušenou nastrouhanou mrkev a promícháme. Dochutíme solí. Slováckou svatební roládu nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Vhodnou přílohou je rýže, bramborová kaše nebo brambory. Maso přeléváme omáčkou.
user-icon

autor Ludvo

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Slovácká svatební roláda

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Recepty na svatbu

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena