Slezská bramboračka

Klasika, kterou znají všichni od Šumavy k Tatrám. Tradiční recept na výbornou sytou polévku s brambory a houbami.


4.770x
60 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
2 lžícemáslo
3 ksbrambory
2 kscibule
0.25 ksceler
3 kskarotka
2 lžícehladká mouka
1 kelímekzakysaná smetana
2 lžícesušené houby
3 plátkyuzená slanina
2 lžícečerstvá petrželka

podle chuti

1 špetkasůl
1 lžícemajoránka
2 ksbobkový list
1 lžičkadrcený kmín
1 lžičkamletá sladká paprika

Postup přípravy

Sušené hříbky namočíme v misce do studené vody. Celer a karotky očistíme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Brambory oškrábeme a nakrájíme na větší kostky než zeleninu. Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno.

V hrnci rozpustíme nakrájenou slaninu, přidáme lžíci másla a na něm orestujeme dozlatova zeleninu s lžičkou drceného kmínu. Nakrájenou cibuli vmícháme do zeleniny a dál smažíme, až cibule zesklovatí. Přidáme lžičku mleté papriky, nakrájené brambory, namočené houby, bobkový list a zalijeme vodou.

Slezskou bramboračku přivedeme k varu, osolíme, po 10 - 15 minutách vmícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou a vaříme 20 minut. Před dovařením přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a podle chuti dosolíme. Nakonec do bramboračky přidáme kousek studeného másla a čerstvě nasekanou petrželku.

Slezskou bramboračku podáváme s chlebem nebo pečivem.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slezská bramboračka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.