Z mouky, másla, soli a 125 ml vody připravíme těsto, které zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odležet v lednici.
Mrkev očistíme a povaříme asi 15 minut v osolené vodě. Povařenou mrkev nakrájíme na plátky nebo kostičky. Pórek očistíme, také pár minut povaříme a rozčtvrtíme ho. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Koláčovou formu vyložíme těstem, na něj poklademe mrkev a do mezer dáme pórek. Můžeme přisypat i hrášek. Vejce rozšleháme se zakysanou smetanou, bylinkovou solí a pepřem a nalijeme na koláč. Slaný koláč s pórkem a mrkví na závěr posypeme sýrem a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Slaný koláč s pórkem a mrkví nakrájíme na porce a podáváme. Chutná teplý i studený.
Foto: Shutterstock.com