Škvarkové pagáče jsou koláčky vhodné pro odpolední svačiny.
Hodnocení
4.0
/ 5 (34x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
2x
Ingredience
1 lžička
cukr
2 ks
vejce
1 dl
mléko
1 dl
voda
20 g
droždí
370 g
hladká mouka
200 g
vepřový bůček (špek)
Postup přípravy
Sádlo z vepřového bůčku nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky scedíme nasekáme na jemno a se sádlem necháme vychladnout.
Sádlo a škvarky smícháme se 100gr. hladké mouky rozválíme, složíme a dáme do lednice.
Droždí nadrobíme do vlažného mléka a necháme vykynout.
Do zbylé mouky přidáme 1 vejce, sůl, mletý pepř kvásek vodu a vše promícháme na tažné těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme, do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou, přikryjeme cípy čtverce, dobře zabalíme (jako psaníčko) rozválíme na obdélník, třikrát přeložíme a dáme do lednice. Takto postupujeme ještě dvakrát.
Vychladlé těsto nakonec rozválíme na tlustý plát asi 1,5 cm. Kulatým tvořítkem vykrájíme kolečka potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout.