Škvarkové listové pagáče

Osvědčený recept na výbornou slanou pochoutkou k vínu. Tyto pagáče jsou skutečně škvarkové a škvarky v nich netřeba hledat.


2.723x
120 min

Ingredience

1.5 lžícesůl
1 ksvejce
1 lžícecukr krystal
300 gpolohrubá mouka
300 mlvlažné mléko
42 gčerstvé droždí
300 ghladká mouka extra speciál 00
90 gvlažné rozpuštěné máslo
500 gdomácí čerstvě mleté škvarky

na potření

1 ksvejce

Postup přípravy

Do mísy robota dáme obě prosáté mouky, smícháme se solí a cukrem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Ke kvásku přidáme celé vejce, rozpuštěné vlažné máslo a mísícími háky vymísíme hladké pružné nelepivé těsto, které necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku a rozválíme do obdélníku asi na tloušťku asi 2 mm. Na rozválené těsto rovnoměrně rozetřeme polovinu semletých domácích škvarků tak, že po obvodu vynecháme asi 3 cm volný pás.

Těsto přeložíme přes náplň shora do středu a zdola nahoru do středu. Potom zleva doprava přeložíme jednu třetinu těsta a dále zprava doleva další třetinu těsta směrem do středu, čímž dostaneme 9 vrstev těsta na sobě. Povrch těsta jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut odpočívat.

Těsto znovu rozválíme do obdélníku, potřeme druhou polovinou rozemletých škvarků, znovu poskládáme a necháme zase 15 minut odpočívat. Tento postup skládání ještě jednou zopakujeme už bez škvarků a necháme naposledy odpočívat 15 minut. Potom těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajovačkou namočenou v mouce vykrojíme okrouhlé pagáče, které přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií.

Pagáče potřeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme pečícím papírem, který jemně stlačíme směrem dolů. Papír zabezpečí, že nám pagáče během pečení nesesunou směrem na bok a pěkně porostou do výšky.

Pagáče vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 10 minutách pečení odstraníme pečící papír a pečeme, dokud se povrch nezbarví do pěkné hnědé barvy - ještě asi 5 až 7 minut. Upečené pagáče vybereme a necháme vychladnout na mřížce.

Škvarkové listové pagáče výborně chutnají jako slané pohoštění k vínu a jsou vláčné i druhý den, proto je můžeme upéct v předstihu den dopředu. Tyto pagáče jsou skutečně plné škvarků, když poměr mouky ke škvarků je 600 : 500 g.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Škvarkové listové pagáče

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.