Vaření.czReceptyŠkvarkové listové pagáče

Škvarkové listové pagáče

Osvědčený recept na výbornou slanou pochoutkou k vínu. Tyto pagáče jsou skutečně škvarkové a škvarky v nich netřeba hledat.


2.723x
120 min

Ingredience

1.5 lžícesůl
1 ksvejce
1 lžícecukr krystal
300 gpolohrubá mouka
300 mlvlažné mléko
42 gčerstvé droždí
300 ghladká mouka extra special 00
90 gvlažné rozpuštěné máslo
500 gdomácí čerstvě mleté škvarky

na potření

1 ksvejce

Postup přípravy

Do mísy robota dáme obě prosáté mouky, smícháme se solí a cukrem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Ke kvásku přidáme celé vejce, rozpuštěné vlažné máslo a mísícími háky vymísíme hladké pružné nelepivé těsto, které necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku a rozválíme do obdélníku asi na tloušťku asi 2 mm. Na rozválené těsto rovnoměrně rozetřeme polovinu semletých domácích škvarků tak, že po obvodu vynecháme asi 3 cm volný pás. Těsto přeložíme přes náplň shora do středu a zdola nahoru do středu. Potom zleva doprava přeložíme jednu třetinu těsta a dále zprava doleva další třetinu těsta směrem do středu, čímž dostaneme 9 vrstev těsta na sobě. Povrch těsta jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut odpočívat. Těsto znovu rozválíme do obdélníku, potřeme druhou polovinou rozemletých škvarků, znovu poskládáme a necháme zase 15 minut odpočívat. Tento postup skládání ještě jednou zopakujeme už bez škvarků a necháme naposledy odpočívat 15 minut. Potom těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajovačkou namočenou v mouce vykrojíme okrouhlé pagáče, které přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií. Pagáče potřeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme pečícím papírem, který jemně stlačíme směrem dolů. Papír zabezpečí, že nám pagáče během pečení nesesunou směrem na bok a pěkně porostou do výšky. Pagáče vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 10 minutách pečení odstraníme pečící papír a pečeme, dokud se povrch nezbarví do pěkné hnědé barvy - ještě asi 5 až 7 minut. Upečené pagáče vybereme a necháme vychladnout na mřížce. Škvarkové listové pagáče výborně chutnají jako slané pohoštění k vínu a jsou vláčné i druhý den, proto je můžeme upéct v předstihu den dopředu. Tyto pagáče jsou skutečně plné škvarků, když poměr mouky ke škvarků je 600 : 500 g.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Škvarkové listové pagáče

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena