Větší bramboru uvaříme ve slupce, ještě za tepla oloupeme a roztlačíme vidličkou na jemno. Domácí solené škvarky posekáme na jemné kousky. Prosátou mouku smícháme se solí, do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek.
Ke kvásku přidáme roztlačenou teplou bramboru, slunečnicový olej, vaječný žloutek, zakysanou smetanu, čerstvě mletý černý pepř a všechno důkladně zpracujeme na polotuhé hladké těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
Vykynuté škvarkové těsto přeložíme na lehce pomoučněnou desku, rozválíme na obdélník, potřeme sekanými škvarky, přitom ponecháme asi 3 cm volný pás těsta. Seshora dolů přeložíme těsto nad náplní o třetinu a to stejné uděláme zdola nahoru. Potom přeložíme zprava doleva o třetinu a stejně zleva doprava. Povrch jemně pomoučníme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut odpočívat.
Znovu rozválíme a opět těsto překládáme, celkem zopakujeme třikrát skládání. Potom rozválíme na obdélník o tloušťce asi 2 cm, povrch nožem narýhujeme na mřížku, pokrájíme na čtverce anebo jiné tvary jako trojúhelníky anebo okrouhlé pagáče.
Pagáče přeložíme na plech s teflonovou fólií, povrch pagáčů potřeme rozšlehaným bílkem a necháme ještě 15 minut kynout. Pagáče pečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
Škvarkovo-bramborové pagáče podáváme jako výbornou chuťovku k vínu nebo pivu. Pagáče jsou vláčné i více dní díky bramborovému těstu a jsou velmi chutné - prudce jedlé.