Křupavé překladané pagáčky s kousky škvarků

Recept na velmi chutné, překládané, kynuté a křupavé pagáčky s kousky škvarků, které výborně chutnají jako pohoštění k dobrému vínu, ale také jako příloha k sytým polévkám.


2.210x
160 min

Ingredience

1 lžičkasůl
1 ksvejce
1 lžičkacukr krystal
3 lžícebílé víno
100 mlkyselá smetana
42 gčerstvé droždí
500 ghladká mouka extra speciál 00

náplň

1 lžičkasůl
0.5 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
300 gdomácí škvarky
100 gdomácí vepřové sádlo

podle potřeby

mléko

Postup přípravy

Škvarky posekáme na malé kousky, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme domácí vepřové sádlo, dobře spolu promícháme a odložíme zatím do chladničky. Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

K vykynutému kvásku přidáme celé vejce, hustou kyselou smetanu, přilijeme kvalitní suché bílé víno a vymícháme tužší, pružné, lesklé a nelepivé těsto, které poprášíme moukou a přikryté čistou utěrkou ho necháme v teple kynout asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozválíme na jemně pomoučněné desce na obdélník o tloušťce asi 2 až 3 mm a potřeme ho rovnoměrně škvarkovou náplní tak, že po obvodu vynecháme asi 2 cm volný pás.

Těsto přeložíme shora do středu přes náplň, potom zdola nahoru do středu, zleva doprava o jednu třetinu a zprava doleva také o jednu třetinu, čímž budeme mít na sobě 9 vrstev těsta. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 20 minut odpočívat. Tento postup s překládáním a rozválením těsta zopakujeme celkem třikrát.

Poté těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajovačkou vykrojíme pagáčky, na kterých uděláme mřížku ostrým nožem anebo mřížkou na brambory. Pagáčky zakulatíme mezi dlaněmi, vytáhneme a přeložíme na plech s teflonovou fólií.

Povrch pagáčků potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem, vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 minut.

Upečené pagáčky vybereme z trouby, necháme vychladnout a servírujeme samostatně jako pohoštění k dobrému vínu a také jako přílohu k sytým polévkám na kyselo. Pagáčky jsou díky domácímu vepřovému sádlu měkké a vláčné.

Škvarkové pagáčky jsou velmi chutné a jako čerstvé i druhý den, proto je můžeme připravit pro návštěvy klidně v předstihu. Díky posekaným škvarkům je do čeho se zakousnout, přitom jsou krásně křupavé.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Křupavé překladané pagáčky s kousky škvarků

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena