Oškrábeme brambory, nakrájíme je na menší kostičky, osolíme a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Brambory dáme vařit.
Když brambory změknou, hrnec stáhneme z plamene.
Na brambory ve vodě nasypeme hrubou mouku tak, aby nebyla vidět voda.
Obrácenou stranou vařečky v hrnci uděláme několik děr, aby byl vidět vývar.
Hrnec přiklopíme a dáme na plotýnku na nejnižší stupeň tak na 10 minut, aby se mouka propařila.
Po této době plotýnku vypneme (ale hrnec necháme na teplé plotýnce) a brambory s moukou rozšťoucháme dohladka. Ještě můžeme obrácenou stranou lžíce vzniklou směs roztírat po stranách hrnce, aby byla hladší.
V rozpuštěném sádle namočíme lžíci a na talíř vykrajujeme škubánky, které pak lehce pokapeme sádlem.
Výborné jsou s s kyselým mlékem. Chutnají i nasladko tak, že neosolíme brambory před vařením, ale na talíři je posypeme cukrem, mákem nebo tvarohem.
Moje babička nám dělávala " opečánky " a nestačila je smažit, jak rychle mizely.Ze škubánků udělala placičku, opekla-osmažila pěkně do křupava a teprve potom sypala mákem.
mirka
Komentář k receptu Škubánky
je to pravda, proto vodu sliji a nechám jí jen asi do poloviny brambor, přidám mouky tak, aby se pod ní brambory schovaly, propíchám obrácenou vařečkou, nechám mouku prohřát a po rozmačkání a propracování, jsou škubánky tuhé akorát. dá to práci, ale stojí to za to, dobrou chuť ! promiňťe, ale popsala jsem to takhle, aby se povedly i tomu, kdo je v životě nedělal a pamatuje si je jen ze školní jídelny / u nás to nebyly škubánky, ale bláto /, ale ty kuchařky, co vařily bláto, už ve škole nevaří /
mirka
7 šťouchů do kucmouchu
vždycky když vařím škubánky, tak si vzpomenu, co mi říkala maminka " když nevěsta odjížděla po svatbě z domova, volala na matku - kolik šťouchů do kucmouchu ? - matka odpoví: sedum, děvenko, nebo šest, s Pánem Bohem jeď! A brambory vařím také v osolené vodě, škubánky jsou chutnější, mák mastím sádlem, tvaroh máslem a když před opékáním přidám rozetřený česnek,-podle chuti- mňam
Anča
škubánky
My vždy slijeme všechnu vodu, brambory posypeme moukou, přiklopíme a s hrncem klepeme aby se to dobře promíchalo. Pak už jen vařečkou zpracujeme. Hotové škubánky na talíři poléváme máslem.
vittara
Luxusní
Výborný,jednoduchý recept,moc jsme si pochutnaly.Dnes jsme dostaly chuť tak jdu znovu vařit tyto luxuní škubánky.Doporučuji :-)