Oblíbený medový moučník je inspirovanou sladkostí, kterou znáte i z našich supermarketů. Připravte si tento lahodný medovník podle mého receptu.
Hodnocení
4.9
/ 5 (186x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Vejce3 ks
Med3 lžíce
Cukr krupice30 dkg
Hera1 ks
Hladká mouka 40 dkg
Jedlá soda1 lžíce
Perníkové koření
Krém
Máslo30 dkg
Kondenzované mléko1 plechovka
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
Na pečící papír si obkreslíme 6x tvar, jaký si přejeme mít (pečící formu - kulatou nebo hranatou, můžeme použít i talíř). Heru necháme rozpustit ve vodní lázni.
Pak do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu s kořením.
Směs mícháme přibližně 10 minut nebo použijeme elektrický mixer. Mícháme, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Pak jej odstavíme.
Do vyznačeného tvaru si rozdělíme 6x stejný díl těsta a stěrkou ho rozetřeme v co nejtenčí vrstvě. Těsto by mělo asi o 1cm přesahovat od obkreslení.
Každou placku pečeme dozlatova asi 7 - 10 minut. Pokud nemůžeme péct plechy najednou, zopakujeme postup 6x. Pozor na rychlost pečení. Těsto je dost rychle hotové.
Upečené placky odkrojíme pomocí šablony, kterou jsme použili. Přebytečné okraje nevyhazujeme. Najemno je rozdrobíme a použijeme na vrchní posyp koláče.
Připravíme si krém. Máslo a kondenzované mléko vyšleháme šlehačem v hladký krém.
Sestavíme hotový koláč. Každý plát potřeme krémem a vrstvíme. Nakonec vrch i boky koláče mažeme krémem a sypeme drobky z odřezků.
Zatím jsem u těsta a je výborné..! Naplň bude určitě taky dobrá.. Takže recept chválím.. :)
Caesar17
Super!!! I z americkych surovin se mi marlenka/medovnik povedla. Dekuji za recept.
Jitka
Medovník či Marlenka?
Vážené dámy, je podstatný rozdíl, mezi Marlenkou a Medovníkem. Marlenka je z piškotového těsta, kdežto Medovník je spíš hustější těsto.Také pátrám po receptu na Marlenku, ale zatím jsem na něj nepřišla. Snad se to jenou podaří. Jitka
Eva Juhásová
Re: marlenka
Ak by ste boli taka dobrá aj ja by som Vas poprosila o vas recept na Marlenku, ak mozte aj s postupom, peciem len obcas. dakujem Eva
hejpla
Re:
podle tohoto receptu jsem pekla uz dvakrat a vzdy se mi povedlo. ohledne kremu. do kremu davam maslo nikoliv heru !!! kremy delam jedine z masla, i kdyz treba nejakyho levnejsiho. hera je jedine do testa. a aby krem byl treba hustsi, davam smetafix. a necham chvili krem zhoustnou v lednicce, aby vystydnul. a pak je prece jen trosku hustsi. a okraje nedelam.