Vláčný medovník

Sváteční recept na klasický medový dort s máslovým a smetanovým krémem. Dobře odležený medovník je nejlepší.


5.02x
90 min

Postup přípravy

Všechny přísady na těsto (kromě mouky) dáme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až se směs začne vařit, hmota zhnědne, zkaramelizuje a budou se tvořit bublinky. Potom přidáme větší část mouky a opatrně ji do těsta vmícháme.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a zbylou mouku zapracujeme rukama. Těsto rozdělíme na 6 - 7 dílů a vyválíme z nich asi 3 mm silné pláty, které si odměříme třeba pomocí pokličky, ať máme později všechny stejně velké, ale okraje odřezáváme až po upečení, ještě je použijeme.

Placky dáme na plech s pečicím papírem a propícháme, aby se nenafukovaly. Jednotlivé placky na medovník pečeme asi 3 minuty při 170 °C. Z upečených placek vykrájíme stejné tvary a odřezky nastrouháme a dáme stranou. Všechny pláty z obou stran potřeme vychladlou uvařenou kávou, aby byly vláčně. Bez kávy by byl celý medovník suchý.

Máslo vyšleháme a postupně přidáváme slazené mléko. Krémem potřeme jednu placku, posypeme nasekanými ořechy, přiklopíme další plackou, pomažeme zakysanou smetanou a takto pokračujeme do konce. Nakonec celý medovník pomažeme máslovým krémem, posypeme drtí z odřezků smíchanou se zbylými ořechy a nahoře i po stranách přitiskneme do krému.

Medovník necháme 2 - 3 dny uležet, poté je medovník vynikajícím dezertem, nebo i dortem k narozeninám. Pokud chcete medovník potahovat, nepoužívejte strouhané odřezky, ale jen potřený dort přes noc vychlaďte a druhý den potáhněte potahovací hmotou.

Vláčný medovník podáváme jako vynikající dort k různým svátečním příležitostem.
user-icon

autor Amita


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vláčný medovník

Zpět na recept