Domácí marlenka

Recept na jednoduchou marlenku připravenou pomocí litého těsta.


4.820x
120 min
1×

Postup přípravy

Nad parou rozpustíme máslo, přidáme med, celá vejce, cukr moučka, jedlou sodu a hladkou mouku. Vše spolu nad parou pořádně promícháme. Těsto nebudeme válet, ale rozlévat, proto pokud je příliš husté, přidáme trochu mléka. Potom těsto rozdělíme na tři stejné díly. Na plech dáme pečící papír (v tomto receptu nevyužívám vymazaného plechu) a rovnoměrně na něj rozlijeme, tedy spíše rozetřeme, jednu část těsta až k okraji, kterou pečeme asi 12 minut na 175 °C. Těsto je hotové, když zhnědne. Okraje mohou i ztmavnout, skoro jako kdyby se připékaly. Takto upečeme všechny pláty těsta. Pláty těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, pak je otočíme. Spodní strana má více bublinek, proto do sebe lépe vsaje krém. Okraje ořežeme cca 2 cm z každé strany. Odřezané kousky dáme do misky, kde je rukou na jemno rozdrtíme. Poslouží nám k ozdobení. V misce vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přidáváme slazené salko. Vše opět rozdělíme, tentokrát na čtyři díly. První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme první část krému. Postup opakujeme se všemi pláty. Čtvrtý díl rozetřeme na boky. Vršek a boky domácí marlenky posypeme zbytkem rozdrobeného těsta. Navrch nasypeme na jemno nasekané ořechy a na závěr cik cak pokapeme pikaem, do kterého jsme předem přidali trochu vody, aby bylo řidší. Domácí marlenku necháme ještě 1 - 2 hodiny venku (v ledničce by rychle ztuhla), aby se krém dobře vpil do těsta a můžeme podávat s šálkem kávy nebo čaje.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí marlenka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena