Červená řepa je v naší kuchyni často opomíjená, přitom je velmi zdravá a plná vitamínů. Lze ji využít syrovou i vařenou. Tentokrát z ní vyzkoušejte chutný salát.
1 ks | jablko |
1 ks | citron |
100 ml | smetana ke šlehání |
100 g | vlašské ořechy |
0.5 ks | celer |
2 lžíce | nastrouhaný křen |
500 g | červená řepa |
podle chuti | |
---|---|
sůl |
Z řepy odkrojíme listy a kořen, bulvu důkladně omyjeme. Uvaříme ji ve slané vodě doměkka,ale pevnou na skus. Během vaření můžeme tvrdost vyzkoušet špejlí. Podle velikosti bulvy vaříme řepu asi 30 - 50 minut. Uvařenou řepu vyjmeme a hned oloupeme. Necháme ji vychladnout, rozkrojíme na půlku nebo na čtvrtiny (podle velikosti bulvy) a pokrájíme na plátky. Očištěný celer nastrouháme nahrubo a pokapeme šťávou z citronu. Ořechová jádra pokrájíme na menší kousky. Celer a ořechy promícháme s řepou. Omyté jablko zbavíme jádřince a neoloupané také hrubě nastrouháme a pokapeme citronem. Smícháme ho s křenem a smetanou, ochutíme solí. Řepu s celerem a ořechy rozdělíme na porce, každou porci přelijeme smetanou s křenem a jablky. Je možné všechny ingredience na salát z červené řepy promíchat v jedné míse, ale kvůli vzhledu doporučuji upravit každou porci zvlášť.
Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa je jedním z nejzdravějších a také stále nejlevnějších druhů zeleniny, přesto je v našich jídelníčcích zbytečně opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a při správné přípravě i výborné chuti, by rozhodně měla mít své zasloužené místo v (nejen) podzimním jídelníčku. Jak si ji připravit tak, aby opravdu chutnala?
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena