Rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami

Recept na klasický sladký nákyp, tentokrát si ho připravíme s meruňkami.


3.45x
90 min
1×

Postup přípravy

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Osolíme ji, přidáme hřebíček a vsypeme propláchnutou rýži. Za občasného promíchání vaříme rýži 10 minut. Poté slijeme přebytečnou vodu, vyndáme hřebíček a zalijeme horkým mlékem. Za stálého míchání uvaříme rýži doměkka.

K rýži vsypeme vanilkový i krupicový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, asi 90 g másla a přikryjeme pokličkou. Rýži necháme částečně vychladnout.

Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

Do částečně vychladlé rýže přidáme žloutky a dobře promícháme. Jako poslední přijde bílkový sníh, který vmícháme do rýže jen zlehka, aby nám nespadl.

Zapékací mísu (případně malé mističky) vymažeme máslem a navrstvíme polovinu rýže. Poklademe okapanými meruňkami a přikryjeme druhou polovinou rýže. Na vrch rýžového nákypu s meruňkami položíme tenké plátky másla a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C péct, Nákyp pečeme asi 50 minut.

Upečený rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami sypeme před podáváním moučkovým cukrem a zdobíme zbylým ovocem.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami

Zpět na recept