Rychlý švestkový koláč s drobenkou

Osvědčený recept na ovocný koláč, který je snad nejchutnější se švestkami, ale může se dělat s jakýmkoliv ovocem, samozřejmě i kompotovaným.


3.810x
45 min
1×

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme drobenku z hrubé mouky, cukru a másla. Pokud nám dělání drobenky dělá problémy, můžeme zkusit následující. Při její přípravě si máslo rozehřejeme a potom je ještě teplé smícháme s moukou a cukrem.

Vznikne nám dost mastná hmota, kterou dáme do misky a do mrazáku. Když je zmrzlá, nastrouháme ji na hrubém struhadle na připravené těsto s ovocem a dáme péci. Mám dojem, že při použití tohoto způsobu je drobenka i křupavější.

Do mísy nasypeme oba druhy mouky a potom smícháme s práškem do pečiva, cukrem, vejcem, mlékem a olejem. Po důkladném zamíchání vznikne těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, rozlijeme ho do všech rohů.

Těsto poklademe ovocem. Ideální jsou švestky, ale můžeme použít v podstatě jakékoliv ovoce, třeba i jahody, hroznové víno nebo rebarboru. Povrch pak hustě posypeme drobenkou.

Plech se švestkovým koláčem dáme do mírně předehřáté trouby a upečeme.

Rychlý švestkový koláč s drobenkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke svačině.
user-icon

autor Zorňafa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rychlý švestkový koláč s drobenkou

Zpět na recept