3 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
350 g | rýže | |
8 lžic | olivový olej | |
1 svazeček | petrželová nať | |
2-3 lžíce | ocet vinný | |
500 g | olihně |
Pokud máte olihně koupené již očištěné, můžete začít s vlastním vařením. Jestliže jste si však koupili olihně čerstvé, je třeba je očistit - zbavíme je hlavy, vnitřností a péra. Vlastní trychtýřové tělo i očištěná chapadla nakrájíme na menší kousky.
Zhruba na 5 lžících olivového oleje si orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a nasekaný česnek. Zesklovatíme cibuli a přidáme petrželku, opepříme, osolíme, přidáme olihně a zalejeme 2 lžícemi octu. Tuto směs dusíme asi 15 minut. Podle potřeby podléváme vodou.
Mezitím si propláchneme a spaříme rýži. Po 15 minutách přidáme rýži, přilijeme vodu a vše vaříme do měkka.
Nakonec vše zalijeme zbylým olejem, případně ještě dokyselíme octem. Před podáváním necháme ještě 10-15 minut uležet v teple.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena