Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Očistíme si chřest. Dřevnaté konečky odřízneme a dále již nepoužíváme. Hlavičky chřestu oddělíme a odložíme stranou. Stonky chřestu oloupeme a nakrájíme asi na 3 cm dlouhé kousky.
V hlubší zapékací nádobě necháme na másle zesklovatět cibuli s česnekem. Pak přisypeme neopranou kulatozrnnou rýži a vše za stálého míchání na mírném teple restujeme asi 3 minuty. Rýži přelijeme vývarem a vínem, osolíme a povaříme asi 5 - 7 minut. Pak nádobu zakryjeme, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a zvolna dusíme asi 35 - 40 minut, dokud nebude rýže měkká a tekutina se téměř neodpaří.
Mezitím si ve vroucí osolené a citronem okyselené vodě oblanšírujeme (asi 3 minuty) oloupané stonky chřestu, které necháme okapat. Pak na másle krátce orestujeme hlavičky chřestu spolu s oblanšírovanými stonky, vše zakapeme citronem.
Do horké dušené rýže vmícháme chřest i s výpekem a strouhaný sýr. Rizoto podle potřeby osolíme, opepříme a podáváme se zeleninovým salátem.