Rajský protlak

Jednoduchý recept na domácí protlak z rajčat, který použijeme do různých pokrmů.


4.328x
60 min

Postup přípravy

Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopky a nakrájíme na čtvrtky, případně menší kousky.

Rajčata vložíme do pětilitrového hrnce, přidáme sůl a vaříme asi 20 minut na nejvyšším stupni (č. 6). Potom je přepasírujeme přes síto do asi čtyřlitrového hrnce a vaříme dále asi 20 minut na stupni č. 4. Potom přidáme ocet a vaříme ještě 5 minut na stupni č. 3, až se protlak vyvaří zhruba na 800 g.

Hotový horký protlak ihned slijeme do cca 200 ml skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 5 minutách je obrátíme zpět, necháme vychladnout a uskladníme.

Rajský protlak používáme podle chuti k přípravě různých pokrmů. Energetická hodnota: 200 kJ/100g.
user-icon

autor Gogela


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rajský protlak

Zpět na recept