Uvaříme vodu, se kterou blanšírujeme rajčata. Z rajčat odstraníme slupku a nakrájíme na malé kousky. Oloupeme cibuli a najemno nakrájíme.
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a necháme ji změknout, až poté přidáme rajčata. Promícháme a necháme pozvolna vařit 15 - 20 minut. Zahřejeme masový vývar. V hrnci zahřejeme zbytek olivového oleje a přidáme rýži. Jakmile bude rýže lesklá, přidáme směs cibule a rajčat spolu s masovým vývarem, tak aby byla rýže ponořena. Osolíme a opepříme, popřípadě přidáme špetku šafránu. Promícháme a necháme odklopené. Můžu vřele doporučit keramický hrnec na rizoto od Emile Henry. Necháme pozvolna vařit na mírném ohni 18 - 20 minut, v případě potřeby podlijeme vývarem. Strouhaný parmazán přidáme před servírováním a zlehka promícháme.
Rajčatové rizoto podáváme teplé. Masožravci si můžou do receptu přidat i nějaký ten druh masa, ale výborné je i bezmasé.