Chuťově vynikající recept na černého kubu z trhaných krupek a sušených hub. Nejčastěji se podává s přílohou obsahující kysané zelí a své místo má u nás při štědrovečerní večeři.
Hodnocení
4.8
/ 5 (27x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Sůl
Majoránka
Cibule1 ks
Kmín
Mletý pepř
Sušené houby40 g
Sádlo vepřové60 g
Trhané krupky300 g
Postup přípravy
Trhané krupky nebo kroupy propláchneme a ve slané vodě s kmínem uvaříme doměkka. Občas promícháme. Uvařené krupky scedíme.
Pokrájenou cibuli orestujeme na sádle.
Připravíme si všechny ostatní suroviny (česnek, cibuli houby, sádlo, koření a sůl).
Oloupaný česnek utřeme se solí a s orestovanou cibulí a částí sádla vmícháme do uvařených krupek. Ochutíme pepřem a majoránkou.
Sušené houby uvaříme zvlášť a nakrájíme nadrobno.
Do vymaštěného pekáčku vkládáme střídavě vrstvu doměkka uvařených krupek a vrstvu uvařených hub. Poslední vrstvu tvoří uvařené krupky, které pokapeme rozpuštěným sádlem.
Takto připraveného staročeského kubu pečeme ve vyhřáté troubě asi 25-30 minut a po upečení staročeského kubu podáváme jako hlavní chod s kysaným zelím nebo se salátem z kysaného zelí.
Špek nakrájím na kostičky, dám na větší pánev. Až špek zrůžoví, přidám nadrobno nakrájenou cibuli, posmažím, pak ztlumím oheň a nechám cibuli, za občasného míchání zhhnědnout. Pozor, na mírném ohni. Pak přidám máčené a nakrájené houby a s podlévání nechám na pánvi doměkka. Ostatní dle uvedeného receptu. Hezký den!