Vaření.czReceptyPrešporský šmírkás - brynzová pomazánka

Prešporský šmírkás - brynzová pomazánka

Náš rodinný recept na tradiční velmi chutnou brynzovou pomazánku typickou pro Bratislavu, kdysi Prešporok, také Pressburg.


2.915x
10 min

Ingredience

250 gbrynza
50 mlsvětlé pivo
1 lžícemletá sladká paprika
250 gčerstvé máslo
1 svazekjarní cibulka s natí
1 konzervasardelová očka v oleji

podle chuti

sůl
hořčice
celý kmín

Postup přípravy

Do mísy dáme brynzu a změklé máslo. Posypeme mletou sladkou paprikou, kmínem a nakrájenou jarní cibulkou. Přidáme hořčici, rozetřená sardelové očka i s olejem a spolu dobře promícháme a naředíme pivem, kromě Pilsner Urquell - pomazánka by zhořkla! Pomazánku ochutnáme a dosolíme. Prešporský šmírkás natíráme na krajíce čerstvého chleba anebo pečiva a můžeme ozdobit syrovou zeleninou - plátky ředkviček, rajčat, zelené papriky apod. Pomazánka je vhodná k pivu anebo vínu i jako pohoštění pro návštěvy. Tuto pomazánku jsme zbožňovali. Vřele doporučuji vyzkoušet, brynzová pomazánka je opravdu velmi chutná. Nejlépe chutná pomazánka z májové brynzy. Název pochází z němčiny, Pressburg je německý název Bratislavy, pro kterou je tato pomazánka tradiční a typická. Slovo šmírkás je odvozené z němčiny a znamená v překladu míchaný sýr - i brynza je v podstatě sýr.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Prešporský šmírkás - brynzová pomazánka

Zpět na recept
Druh jídla
Pomazánky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena