Prešporský šmírkás - brynzová pomazánka

Náš rodinný recept na tradiční velmi chutnou brynzovou pomazánku typickou pro Bratislavu, kdysi Prešporok, také Pressburg.


2.915x
10 min

Postup přípravy

Do mísy dáme brynzu a změklé máslo. Posypeme mletou sladkou paprikou, kmínem a nakrájenou jarní cibulkou. Přidáme hořčici, rozetřená sardelové očka i s olejem a spolu dobře promícháme a naředíme pivem, kromě Pilsner Urquell - pomazánka by zhořkla! Pomazánku ochutnáme a dosolíme.

Prešporský šmírkás natíráme na krajíce čerstvého chleba anebo pečiva a můžeme ozdobit syrovou zeleninou - plátky ředkviček, rajčat, zelené papriky apod. Pomazánka je vhodná k pivu anebo vínu i jako pohoštění pro návštěvy.

Tuto pomazánku jsme zbožňovali. Vřele doporučuji vyzkoušet, brynzová pomazánka je opravdu velmi chutná. Nejlépe chutná pomazánka z májové brynzy.

Název pochází z němčiny, Pressburg je německý název Bratislavy, pro kterou je tato pomazánka tradiční a typická. Slovo šmírkás je odvozené z němčiny a znamená v překladu míchaný sýr - i brynza je v podstatě sýr.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Prešporský šmírkás - brynzová pomazánka

Zpět na recept