Podle tohoto receptu připravíte skvostné tradiční polské jídlo. Uvařit ho můžete na svátky nebo když se sejde větší společnost.
Hodnocení
4.6
/ 5 (55x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Bobkový list
Nové koření
Mletý pepř
Ostatní
Cibule2 ks
Sádlo2-3 lžíce
Vepřová plec20 dkg
Hlávkové zelí40 dkg
Sušené houby10 dkg
Rajský protlak1 plechovka
Slanina uzená10 dkg
Kysané zelí40 dkg
Točený salám15 dkg
Postup přípravy
Kysané zelí scedíme, přičemž nálev ponecháme stranou, a rozkrájíme ho na drobnější kousky.
Klobásu nakrájíme na kolečka a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na menší kostky. Podle chuti můžete přidat prakticky jakékoliv maso - kuřecí, krůtí, králičí, hovězí.
Ve větším hrnci si na troše rozpáleného sádla pár minut prohřejeme připravené zelí. Následně přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme 30 minut.
Přidáme nakrájenou klobásu a uzenou slaninu a vaříme dalších 30 minut. Vodu přiléváme opatrně - konzistence na konci by měla zůstat hustá bez vody.
Přimícháme rajčatový protlak a dochutíme nálevem ze zelí. Povaříme závěrečných asi 15 minut.
Pravý polský Bigos podáváme jako velmi vydatnou polévku, která výborně chutná a hodně zasytí.
Je to tak, min. časově se tento recept od pravého dost liší a nejde pouze o hodiny .....
slunicko.ee
Bigos
Recept na bigos vypadá trochu jinak. Jeho podstata není jen v jeho ingrediencích, ale také v dlouhém (několik hodin) a pomalém vaření. Vyplatí se nespěchat.
kasavice
cibulka
Mě v základu chybí cibulka,jinak zajímavý recept
aisnd
Pravý polský Bigos
,,Pravý polský" je trocho zavádějící ,ale můžeme přirovnat k Paele, kdy ve španělsku co vesnice to specifikum surovin. Bigos je velice chutný pokrm, sám ho vařím ze tří druhů masa a příprava je na tři dny ale stojíto za ten čas. Několikrát jsem také ochutnal v polsku a ingredience a suroviny se v jednotlivých rodinách měnily. Proto si myslím že Pravý polský není přesné ale Bigos je opravdu dobrý.