Na pravý hospodský guláš použijeme hovězí maso přední nebo kližku.
- Maso nakrájíme na větší kousky (cca 3 x 3 x 3 cm). Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Cibuli osmahneme na sádle nebo oleji, smažíme tak dlouho, dokud není opečená téměř dohněda.
- Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, přisypeme 2 lžíce hladké mouky. Chvilku ještě necháme osmahnout a trochu podlijeme vodou.
- Maso vložíme do základu, aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Dusíme doměkka.
- Průběžně do guláše přiléváme podle potřeby horkou vodu. Ochucujeme majoránkou.
- Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, najemno nastrouháme do guláše bramboru a vaříme ještě půl hodiny. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu.
- Nakonec dochutíme guláš podle chuti česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
- Pravý hospodský hovězí guláš podáváme s chlebem nebo knedlíkem a na talíři sypeme cibulí pokrájenou na kolečka.
-> Kolik cibule patří do guláše a jak připravit dobrý cibulový základ