Pórkový quiche Asihlasy

Recept na slaný koláč s pórkem ve francouzském stylu. Doba přípravy 45 minut, odpočinek 30 minut a pečení 45 minut.


3.73x
90 min

Ingredience

náplň

1 špetkasůl
3 ksvejce
2 lžícemáslo
2 snítkytymián
2 kspórek
100 gmandle
100 glučina
100 gparmazán
1 špetkamuškátový oříšek
100 mlsuché bílé víno
1 špetkamletý černý pepř
150 mgsmetana 12%

těsto

140 gmáslo
280 ghladká mouka
8 lžicstudená voda

podle potřeby

máslo na vymazání formy

Postup přípravy

Do hladké žitné nebo pšeničné mouky rozkrájíme studené máslo, prohněteme do konzistence drobenky, osolíme a přilijeme postupně vodu. Hněteme, až vznikne hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Rozpálíme pánev, přidáme máslo a potom nakrájený pórek. Restujeme dvě minuty, přilijeme víno a necháme vyvařit tekutinu. Poté odstavíme z plotny a necháme zchladnout. Po vychladnutí pórek smícháme s jemně nasekanými mandlemi. Troubu předehřejeme na 200 °C. Z těsta vyválíme placku cca 5 mm tenkou tak, aby přesahovala o něco danou formu (kulatou korpusovou formu s průměrem 26 cm). Těsto vložíme do máslem vymazané formy a rukama vytvarujeme podle formy tak, aby těsto bylo i na okrajích, bude tvořit jakýsi lem. Těsto propícháme na několika místech vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme fazolemi a předpečeme 20 minut. Potom sejmeme papír s fazolemi a necháme vychladnout. Vejce prošleháme s lučinou a smetanou, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidáme odrhnutý sušený tymián. Strouhaným parmazánem posypeme těsto, dále rozložíme pórek, do kterého ještě předtím vmícháme sekané mandle. Vše zalijeme vaječnou směsí. Pórkový quiche Asihlasy vložíme do trouby a pečeme ještě 35 - 45 minut dozlatova, až se náplň zpevní. K zatížení používáme fazole, když je nouze, nemusí být zátěž žádná, ale pak se těsto musí hlídat. V okamžiku, když se začne nafukovat, je třeba do příslušného místa lehce píchnout špejlí nebo vidličkou, aby opět slehlo. Pórkový quiche Asihlasy můžeme podat za tepla i za studena.
user-icon

autor Slávek

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pórkový quiche Asihlasy

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena