Růžičkové kapustičky očistíme, košťál seřízneme a nakrojíme. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a krátce podusíme na malém množství oleje. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Slaninu nakrájíme a opražíme na suché pánvi, až je křupavá.
Zeleninový vývar s vínem přivedeme k varu, přidáme kapustičky a nezakryté vaříme 10 - 15 minut doměkka. Potom polovinu kapustiček vyjmeme a necháme okapat.
Zbývající kapustičky rozmixujeme ve vývaru dohladka. Polévku ochutíme kmínem, zahustíme jíškou a zvolna vaříme asi 15 - 20 minut. Do uvařené polévky vložíme okapané kapustičky a podušené houby, prohřejeme a nakonec zjemníme smetanou.
Polévku z růžičkové kapusty podáváme s osmaženou slaninou a pečivem.