Nejdříve si připravíme těsto na sýrové nočky. Sýr gouda na jemném struhadle nastrouháme, mléko s máslem, solí a muškátovým oříškem uvedeme do varu, přisypeme krupici a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Potom hrnec stáhneme z ohně, vmícháme sýr a vejce.
Veškerou zeleninu (mrkev, celer a pórek) důkladně očistíme a nakrájíme na nudličky. 1,5 l vody přivedeme k varu, přidáme bujonovou kostku, vsypeme zeleninu a vaříme asi 5 minut.
Polévku dochutíme solí, pepřem či bylinkami. Snížíme teplotu tak, aby se polévka nevařila.
Ze sýrové hmoty vypichujeme lžičkou malé nočky, které vkládáme do polévky a necháme je v ní asi 5 minut prohřát.
Polévku se sýrovými noky okamžitě podáváme.