V této polévce vás překvapí neobvyklé kombinace chutí i surovin. Recept je trochu složitější na přípravu, ale můžete si ho usnadnit použitím konzerv.
Hodnocení
4.6
/ 5 (12x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Podle chuti
Cukr
Sůl
Bobkový list
Skořice mletá
Mletý pepř
Římský kmín
Čerstvý koriandr
Čerstvá petrželka
Mletá sladká paprika
Ostatní
Rajčata2 ks
Citron1 ks
Mrkev2 ks
Hovězí vývar2 a 1/2 l
Řapíkatý celer2 řapíky
Jehněčí maso400 g
Čočka vařená200 g
Malá cibulka1 hrst
Drcená rajčata1 plechovka
Vařená cizrna200 g
Podle potřeby
Olivový olej
Postup přípravy
Jehněčí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky.
Veškerou zeleninu očistíme (mrkev, řapíkatý celer a malé cibulky).
Čočku a cizrnu předem uvaříme doměkka, budeme potřebovat 200 g uvařené čočky a stejnou gramáž cizrny.
Čerstvá rajčata spaříme ve vroucí vody a oloupeme, poté je nakrájíme na kousky.
Ve velkém hrnci na rozehřátém oleji krátce osmahneme malé kousky masa, pak přidáme pokrájenou čerstvou zeleninu a konzervu drcených rajčat. Obsah v hrnci zalijeme hovězím vývarem, přidáme veškeré koření a sůl a vaříme na mírném ohni zhruba 60 minut, až maso změkne, podle potřeby doléváme vývar.
Do základu polévky přidáme cizrnu s čočkou, podle chuti ještě osolíme, okořeníme, okyselíme citronem a krátce povaříme.
Hotovou polévku harira dochutíme nasekaným čerstvým koriandrem a petrželkou. Nejlépe chutná s arabským chlebem.