Upečený nákyp má nazlátlou barvu, jemnou vůni a chuť pohanky uvařené v mléce a ochucených jablek.
Hodnocení
4.8
/ 5 (40x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
8x
Ingredience
Ostatní
Vejce3 ks
Máslo50 g
Mléko700 ml
Jablko400 g
Cukr krystal80 g
Pohanka200 g
Na potření
Máslo50 g
Podle chuti
Rozinky
Vlašské ořechy
Na ozdobu
Cukr moučka
Skořice mletá
Podle potřeby
Cukr moučka
Skořice mletá
Postup přípravy
Opláchnutou pohankovou lámanku vložíme do vařícího osoleného mléka. Za stálého míchání 5 minut povaříme. Vypneme zdroj tepla, nádobu přikryjeme poklicí a půl hodiny necháme pohanku nabobtnat.
Zatím si oloupeme jablka a nastrouháme je najemno.
Připravenou pohankovou kaši vložíme do mísy a necháme vychladnout. Pokud je hodně hustá, přilijeme trochu mléka a vytvoříme kaši stejné konzistence jako má rýžová kaše připravovaná na rýžový nákyp.
Do vychladlé kaše přidáme rozpuštěné máslo, cukr a žloutky ze tří vajec.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do pohanky.
Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vložíme polovinu kaše, přidáme nastrouhaná jablka, cukr, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme druhou polovinu kaše.
Pohankový nákyp s jablky pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, nejdříve o teplotě 180 °C a závěrem o teplotě 150 °C .
Pohankový nákyp s jablky podáváme posypaný moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a pokapaný máslem. Můžeme zdobit jablky nebo šlehanou smetanou.
VÝBORNÝ NÁKYP ... místo cukru jsem použila med. A nebylo potřeba po upečení ani cukrovat. Určitě jsem nedělala naposledy :-)
Vladimír
komentář
Recept výborný,udělali jsme ho doma,jen vynechali cukr na posypání.Jablíčka byly dost sladké,tak cukr tam ani nechyběl.Pohanku máme rád,nákyp byl skvělý.