Ze surovin na palačinky si připravíme těsto, které necháme 20 minut odpočinout.
Na máslem vymazané nejlépe teflonové pánvi smažíme slabé tenké palačinky. Z těsta je asi 8 palačinek.
Vlašské ořechy nasekáme nahrubo, ale pár ořechů si necháme v celku na ozdobu. V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit nakrájený sýr roquefort a za stálého míchání přidáme smetanu. Velmi chutná je omáčka i se sýrem pikantní gorgonzola nebo niva. Roztavenou hmotu odstavíme. Smetanu se sýrem dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a nasekanými ořechy. Dobře promícháme.
Palačinku položíme ohřát ještě jednou na pánev, obrátíme a teplou polovinu stranu palačinky potřeme sýrovým krémem. Posypeme čerstvě nasekanou petrželkou a palačinku přehneme. Ještě jednou obrátíme, krátce prohřejeme dáme na talíř. Pohankovou palačinku ještě jednou přehneme na menší část. Takto připravíme zbytek palačinek.
Pohankové palačinky se sýrem roquefort a vlašskými ořechy podáváme na lůžku ledového salátu teplé i jako hlavní chod. Pohankové palačinky ozdobíme zbylými ořechy.