Pohanku vsypeme do osolené vařící vody a vaříme do měkka. Odstavíme z plamene, hrnec přiklopíme pokličkou, zabalíme do utěrky a dáme na teplé místo cca 15 minut dojít. Pohanku následně scedíme a vsypeme do mísy.
Cibuli pokrájíme na drobno a osmažíme do zlatova. Kdo chce, může k cibulce přidat uzeninu. Osmaženou cibuli přidáme k pohance, dále přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek a na jemno nastrouhaný brambor.
Všechny takto připravené ingredienci v míse dobře promícháme do polotuhé hmoty. Zahustit můžeme přidáním strouhanky. Hmotu na pohankovou placku rozprostřeme na dobře vymazaný plech v tloušťce 2 - 3 cm.
Pohankovou placku pečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 15 - 20 minut.